Szabaduljon meg a kis szörnyektől

Akiket úgy hívnak, ágyi poloska.

Szabaduljon meg a kis szörnyektől – Akiket úgy hívnak, ágyi poloska.

Általában megijedünk a szörnyektől vagy vadon élő állatoktól, amelyek kiönthetik a vérünket. De mi a helyzet azokkal a parazitákkal, amelyek túl kicsik ahhoz, hogy láthassuk, mégis elég hevesek ahhoz, hogy emberi vért szívjanak? Ezeket a vörösesbarna ovális parazitákat Cimex lectulariusnak nevezik, és általában ágyi poloskáknak hívjuk őket, mert az ágyak repedéseiben koncentrálódnak. A poloskák éjszakai életűek, és általában 4-8 mm hosszúak, ami lehetővé teszi, hogy lyukakba és repedésekbe bújjanak. Ágyak, bútorok, ruhák és akár papír is lehet a lehetséges élőhelyük.

Úgy tűnik, hogy ezeknek a vámpíroknak a története kéz a kézben jár az emberiség történelmével, rövid vitákkal az ókori görög időszakban (i.e. 400 körül), majd i.sz. 77-ben. A poloskákat először azokban a barlangokban észlelték, ahol korábban denevérek éltek. A második világháború alatt sok katona számolt be olyan bogárcsípésekről, amelyek miatt nem tudtak éjszaka aludni. De az ipari forradalommal sok peszticidet, például a DDT-t használtak a mezőgazdaságban, amelyek elpusztították a poloskákat. Természetüknél fogva ezek a poloskák kemény lények, és ellenállóképesek a kevésbé erős rovarölő szerekkel szemben. Ez a kártevőirtás reformja után történt, amikor viszonylag enyhébb rovarirtó szereket használtak, ami miatt az ágyipoloskák újra elszaporodtak.

A kifejlett bogarak könnyen észrevehetők, amint előkúsznak rejtekhelyeikről a szoba különböző elemeihez. A nőstények rejtett és sötét lyukakba tojják a tojásokat, és évente átlagosan 500 tojást raknak. Az újszülöttek több hónapig is túlélnek vérszívás nélkül, de ez valamilyen módon befolyásolja a növekedésüket. Éjszakai rovarként az ágyi poloskák szívesebben szívnak vért éjszaka, és végül az alvó emberek válnak a zsákmányukká. Érzékelhetik a mozgást, és gyorsan elfutnak, ha a személy szundi közben bármilyen mozgást végez. A poloskacsípés nem okoz hirtelen viszkető hatást; inkább enyhe vagy emelkedett puffadás jelenik meg egy idő után.

Ha gyakrabban száll meg különböző szállodákban, akkor tisztában kell lennie azzal a kockázattal, hogy ezek a vérszívó rovarok a lakásába kerülhetnek. Még ha ezek a ágyi poloskacsípések nem is mérgezőek, bőrfertőzést kaphat, ha megkarcolja az érintett területet. Tehát a bőr durva dörzsölése helyett alkalmazzon antiszeptikus formulát, hogy elkerülje a viszketést és a fertőzést. Más házi rovaroktól, például a szúnyogoktól és csótányoktól eltérően a poloskákat nehéz kiirtani, mivel magas szaporodási rátája és erős ellenálló képességük a hagyományos peszticidekkel szemben. Egyes kártevőirtó cégek kifejezetten ezekre a kórokozókra állítottak össze permeteket, amelyek hatékonyak ezeknek a parazitáknak a hosszú távú eltávolítására.

Egy professzionális kártevőirtó szakember kiszúrhatja az ágyipoloskák lehetséges élőhelyeit, mivel ezek az apró rovarok több helyen is megbújhatnak. A régi szekrények, fejtámlák, fából készült bútorok, papírköteg, régi ruhák hátulján ezek a bogarak bárhol elhelyezkedhetnek. A kártevőirtó cég felhívása mellett gondoskodnia kell arról, hogy szobáit megfelelően megvilágítsa a napfény, és tiszták legyenek minden szeméttől.

Ahogy a nevéből is kitűnik, a poloskák előszeretettel bújnak meg az ágykeret vagy a matracok alatt. Az ágy lyukaiban és repedéseiben a nőstény poloskák általában megbújnak, hogy tojásokat rakjanak. Előfordulhat, hogy még a régi ágyát is el kell dobnia, ha olyan fertőzött, amelyeket lehetetlen eltávolítani. Óvatosnak kell lennie a ház higiéniájára vonatkozóan, hogy megvédje magát ezektől a rovaroktól.