„A Földön minden élőlény egyedi stratégiával rendelkezik, hogy alkalmazkodjon a környezet életveszélyes helyzeteihez” – mondja Fang Zhu, Ph.D., az American Chemical Society (ACS) nemzetközi kutatásának vezetője. Az ágyi poloskák sem különböznek ebben. 2015-ben a Kentucky Egyetem felmérése szerint a kártevőirtásokkal foglalkozó szakemberek 68%-a egyetértett abban, hogy az ágyi poloska a legnehezebben eltávolítható kártevő. Miért olyan nehéz megölni őket? Az ágyi poloska, mint minden élőlény, alkalmazkodott és ellenálló képességet fejlesztett ki az általános irtószerekkel és kémiai kezelésekkel szemben.
Két ágyi poloskafaj, a Cimex lectularius (L.) (ágyi poloska) és a Cimex hemipterus (F.) (trópusi ágyi poloska) jelent meg a földön, mint fő városi kártevő. E két faj közül a C. lectularius fertőzései szélesebb körben elterjedtek az egész világon, míg a C. hemipterus az északi és déli szélesség 30°-án belüli régiókra korlátozódik. Az ágyi poloskák az emberek vért tápláló ektoparazitái, de előfordulnak fertőzések baromfiházakban és denevérekkel kapcsolatban is. Az ágyi poloska hatékony felszámolása kihívást jelent, de nem reménytelen a küzdelem.

Az ágyi poloska nem számít veszélyesnek, de csípésük viszketést, allergiás reakciókat és álmatlan éjszakákat okozhat. A fertőzések felszámolása nehéz és időigényes lehet, és pénzügyi nehézségekhez, szorongáshoz és társadalmi elszigeteltséghez vezethet.

Az ágyi poloskairtás egyik nem vegyi módszere a hőkezelés. Az elektromos vagy propán fűtőtestek használata hatékony módja az ágyi poloskafertőzés teljes megszüntetésének, viszont nagyon költséges, magyarországon még nem igen használják. Kistestvére a szárazgőz kezelés, amelyet a bioirto.hu szakembere is preferál. Ezzel a módszerrel és a rezisztenciát nem okozó bio poloska irtószerrel valamint porozószerrel igen hatékonyan veszi fel a küzdelmet korunk pestisével szemben, az ágyipoloska kontra ember harcban.